Logo
Logo Sivuelementti Sivuelementti

GIMP:in käyttö: Ikkunointi


Olen jo useamman kerran saanut auttaa ihmisiä, jotka ovat hukanneet työkalujen asetukset GIMPistä. GIMPin monipuolinen ikkunointijärjestelmä tosiaan voivat toisinaan saada uudet käyttäjät hämilleen, mutta kun tämän alan salat hallitsee, on siitä paljon hyötyä. Siksipä ajattelin vaihteeksi kirjoittaa oppaan nimenomaan GIMPin anatomiasta enkä grafiikan teosta.

GIMPin työtila on hyvin pitkälle kustomoitavissa, ja tätä ominaisuutta kannattaa hyödyntää muokatakseen työtilan mieleisekseen. Joskus jossain työssä ei ehkä tarvitse tasoikkunaa tai olisi kiva nähdä jossain koko kuva zoomatessakin. Ja tämähän käy toki päinsä! Mahdollisesti tämän oppaan myötä löydät käteviä työkaluja, joita et tiennyt GIMPissä olevankaan. Aloitetaan.

Termistöä

Kiinteät ikkunat

(Klikkaa suuremmaksi)

GIMPissä on kaksi erityistä, kiinteää ikkunaa, joita ei voi poistaa. Ne ovat Pääikkuna ja Työkalupakki. Työkalupakissa sijaitsevat kaikki Gimpin perustyökalut, sekä oletuksena valittuna olevan työkalun asetukset.
Pääikkuna taas sisältää käsiteltävän kuvan, ja sen muokkaaminen tapahtuu tämän ikkunan kautta. Tässä ikkunassa on myös työkalurivi, josta löytyy mm. kaikki perustoiminnot (Uusi, Avaa, Tallenna, Kopioi, Liitä) sekä suodinvalikko. Ylläolevassa kuvassa oikealla on myöskin telakka, joita voi itse ottaa käyttöön niin monta kuin tarvitsee (eli ei välttämättä yhtäkään).

Ikkunat

Ikkunat sisältävät erilaisia työkaluja tai tietoruutuja (esim. tasot, kanavat tai värit). Uusia ikkunoita voi avata menemällä pääikkunaan ja valitsemalla Ikkunat -> Telakoitavat valintaikkunat.

Välilehdet

Ikkunoita voi sijoitella päällekäin välilehdiksi, joiden välillä voi vaihtaa klikkaamalla haluttua välilehteä. Välilehtien järjestystä voi muuttaa vetämällä välilehden symboli hiirellä haluttuun kohtaan. Välilehtiä voi lisätä klikkaamalla ikkunan oikeassa yläreunassa olevaa symbolia ja valitsemalla Lisää välilehti.

Telakat

Korkea kuva!

Telakat ovat ohjelmaikkunoita, joihin voi sijoittaa useita ikkunoita tai välilehtisarjoja kerroksiin (merkitty sinisellä ikkunan viereen). Esimerkkikuvan telakassa on kolme kerrosta, mutta määrää rajoittaa vain yhden kerroksen minimi ja näytön korkeus. Kerrosten korkeutta voi yksilöllisesti muuttaa vetämällä niiden välissä olevasta tilasta haluttuun suuntaan.

Ikkunanhallinta

Miten näitä kaikkia sitten voi muokata, järjestellä, siirrellä, lisätä tai poistaa? Tutustutaan siihen seuraavaksi.

Uuden ikkunan avaaminen

Uuden ikkunan voi avata valitsemalla pääikkunasta Ikkunat -> Telakoitavat valintaikkunat. Uusi ikkuna aukeaa omassa telakassaan, jossa on vain se ikkuna. Voit joko liittää tämän ikkunan johonkin muuhun telakkaan tai liittää muita ikkunoita tähän telakkaan.

Ikkunan siirtämien välilehtiin

Ikkunan voi siirtää välilehdeksi muiden ikkunoiden kanssa tarttumalla sen nimialueeseen (punainen ympyrä) ja vetämällä se joko toisen ikkunan nimialueelle tai välilehtialueelle haluttuun kohtaan (nuolen kärki). Huomaa, että kun tartut nimialueeseen, ikkunan nimi ja symboli näkyvät hiiren osoittimen vieressä.

Ikkunan siirtäminen telakkaan

Ikkunan siirtäminen telakkaan tapahtuu samoin kuin edellisessä kohdassa on kuvattu, mutta ikkuna pudotetaan telakan ylä- tai alareunassa olevaan harmaaseen palkkiin. Palkki muuttuu siniseksi, kun olet löytänyt oikean kohdan.

Huomaa, että tällaiset palkit löytyy myös Työkalupakista. Jos siis joskus hukkat työkalujen asetukset, avaa tämä ikkuna aiemmin mainitulla tavalla uudestaan ja siirrä se pääikkunaan edellä mainittujen ohjeiden mukaan. Jos Työkalupakkiin ei ole telakoituna yhtään ikkunaa, siinä näkyy teksti "Voit pudottaa telakoitavat ikkunat tähän." Tee silloin kuten teksti käskee, sillä tällöin palkkeja ei ole näkyvissä.

Ikkunoiden alkuperäisen sijoittelun palautus

Jos ikkunoiden järjestys menee jostain syystä täysin käsittämättömäksi, voi GIMPin asetuksista palauttaa ikkunat oletusjärjestykseen. Asetukset löytyy pääikkunasta
Tiedosto -> Asetukset
Avaa Ikkunanhallinta -välilehti ja klikkaa Palauta ikkunoiden sijainnit poistuttaessa. Poistu sen jälkeen asetuksista ja käynnistä GIMP uudelleen.


Mitä pidit? Kerro toki!

-Peltzi

Takaisin oppaisiin | Takaisin pääsivulle

Palautetta otetaan mieluusti vastaan. Jaa ajatuksesi täällä.
© Peltzi. All rights reserved.

Sivuelementti Peltzi
7231
Suomi English
Sivuelementti