Logo
Logo Sivuelementti Sivuelementti

Kuvan leikkaamisen pitkä oppimäärä


Kuvan leikkaamisesta ("renderöinti") on puhuttu monessa eri aiheessa, eikä ihme. Kyseessähän on hyvin tärkeä taito. Tuumasin, että olisi hyvä tiivistää kaikki keinot yhteen oppaaseen ja ehostaa kuvin.

Seuraavat työkalut soveltuvat renderöintiin:

Taitava kuvankäsittelijä tuntee kaikki nämä työkalut ja tietää niiden hyvät ja huonot puolet.

Muotovalinta

Suorakulmio- ja ellipsivalinta sopivat säännöllisen muotoisien kuvioiden leikkaamiseen. Kummankin työkalun kanssa voit käyttää VAIHTO -näppäintä, jolloin valinnasta tulee automaattisesti yhtä leveä ja korkea.

+Helppo valita säännöllisen muotoisia alueita
-Ei sovellu monimutkaisiin kuvioihin

Lassotyökalulla voit itse piirtää valinnan reunat. Vaatii tosin piirtopöydän, jotta valinnasta tulisi tarkka, koska harva pystyy hiirellä piirtämään tarpeeksi stabiilisti.

+Piirtopöydän kanssa erinomainen työkalu (luulisin).
-Epätarkka hiiren kanssa.

Automaattivalinta

Taikasauva on korvaamaton, jos tausta on tasaisen värinen ja selkeästi poikkeava renderöitävän kuvan väristä. Toimii tietenkin myös toisin päin, eli jos renderöitävä kuva on tasainen. Taikasauva valitsee väriltään yhtenäisen alueen, eli jos kuvassasi on vaikkapa oranssi alue sekä oikealla, että vasemmalla, ja klikkaat taikasauvalla oikeaa, niin vain oikea tulee valituksi.
Värivalinta on muuten samanlainen, kuin Taikasauva, mutta se valitsee koko kuvasta tietyn väriset alueet. Jos siis klikkaat edellisen esimerkin mukaisesti oikeaa aluetta, niin myös vasen tulee valituksi. Näiden työkalujen herkkyyttä voi muuttaa liukusäätimestä, joka on työkaluikkunassa.


+Nopea ja kohtuutarkka, jos joko render tai sen tausta on yksivärinen.
-Kyseenomainen tilanne on harvinainen. Muun muassa pakattujen tiedostomuotojen kanssa (kuten JPG) reuna-alueen värit muuttuvat hieman.

Älysakset etsivät kuvasta reunoja. Valinnasta tulee kuitenkin kehno, jos kuva on vähänkään sumea. Valinta tapahtuu klikkaamalla renderöitävän kuvan reunaa pitkin pienin välimatkoin, jolloin työkalu etsii reunan klikattujen pisteiden välillä. Kun pääset takaisin kohtaan, josta aloitit, paina VAIHTO -näppäin pohjaan ja klikkaa ensimmäistä pistettä. Sen jälkeen paina jälleen VAIHTO -näppäin pohjaan ja klikkaa renderin keskeltä. Render tulee näin valituksi.
Älysaksia kannattaa harkita, jos täytyy leikata pakatusta kuvasta jotakin.+Helppo, nopea ja tarkka työkalu, jos renderin reuna on selkeä.
-Ei toimi toivotusti, jos reuna on sumea.

Polut

AKA Beizer -valinta. Soveltuu kaarevien kuvioiden valintaan. Klikkaa jostain renderin reunasta, mieluiten kulmasta, jos sellaisia löytyy. Sitten jos renderin reuna on kaareva, paina hiiren painike alas ja vedä osoitinta johonkin suuntaan. Näin Gimp luo sinulle kaarevan polun. Kun vedät osoitinta, ankkurista lähtee kaksi viivaa, joiden päässä on piste. Näitä pisteitä vetämällä voit jälkikäteen säätää polun muotoa. Jos taas renderin reuna on suora, klikkaa terävästi seuraavaa kohtaa, niin saat suoran polun. Terävällä klikkauksella luodaan myös polkuun kulmia. Kun olet valmis, paina
Valitse -> Polusta
Lisätietoja poluista löytyy täältä.

+Tarkka ja monikäyttöinen, voidaan myös tallentaa.
-Vie aikaa ja vaatii kärsivällisyyttä.

Pikamaski

Suosikkivalintatyökaluni. Sen avulla voit piirtotyökalujen (kuten kynä, sivellin, gradientti, sormi, varjostus/valotus, pyyhekumi...) avulla piirtää ja muokata valintaa. Kun painat pikamaskin painiketta,joka sijaitsee kuvaikkunan vasemmassa alareunassa, kuvan päälle tulee punainen peite. Punainen alue on sitä, joka jää valinnasta pois. Nyt siis valinta ei kata mitään osaa kuvasta. Voit tehdä maskiin reikiä piirtämällä sen päälle valkoisella värillä (työkalu vapaa). Jos vahingossa pyyhit pikamaskia pois liikaa, voit piirtää pikamaskin takaisin mustalla värillä. Voit myös piirtää harmaalla, jolloin valinta ikäänkuin kattaa ko. alueen vain "puoliteholla." Voit myös valita muilla valintatyökaluilla alueita pikamaskista. Kun olet valmis (eli punainen alue peittää kaiken muun, paitsi itse renderin), niin paina uudelleen pikamaskin painiketta. Nyt render on valittu ja voit leikata sen irti kuvasta.+Erittäin monipuolinen ja tarkka valintatyökalu.
+Valitut ja valitsemattomat alueet erottuvat selkeästi.
+Valinta myös "puoliteholla"
+Voi hyödyntää myös muita valintatyökaluja
-Vie aikaa ja vaatii kärsivällisyyttä.

Lisätietoja:

Antialiasointi:
Antialiasointi varmasti ihmetyttää niitä, jotka ovat juuri jättäneet Paintin taakseen. Kyseessä on nerokas ominaisuus, jonka avulla leikekuvien kaarevat reunat saadaan siisteiksi. Useimmat valintatyökalut tukevat antialiasointia. Se voidaan ottaa käyttöön (ja poistaa käytöstä, duh) työkalun asetuksista.Valinnan pyöristys:
Tätä voidaan käyttää, jos halutaan saada valinnan reunasta pehmeän ja "unelmanomaisen." Se löytyy työkalun asetuksen lisäksi myös kohdasta
Valitse -> Pyöristä valinta

Valinnan koon muutos:
Kun olet valintasi tehnyt (:D), elikkä valinnut haluamasi alueen, voit suurentaa tai pienentää sitä.
Valitse -> Laajenna tai Pienennä

Valinta poluksi:
Gimp osaa muuntaa valinnan reunat poluksi. Tämä on kätevää, koska voit näin tallentaa valinnan myöhempää käyttöä tai piirtää viivan valinnan reunaa pitkin.
Valitse -> Poluksi
Toimii myös päinvastoin, eli voit muuttaa polun valinnaksi.
Valitse -> Polusta
Lisätietoja poluista

Väri alfaksi
Voit muuttaa jonkun kuvan värin alfaksi seuraavasti:
Taso -> Läpinäkyvyys -> Väri->Alfa
Alfa siis tarkoittaa aluetta, joissa ei ole yhtään mitään. Yleisesti ottaen sitä kuvaamaan käytetään harmaa-harmaanruskeaa ruudukkoa.

Heikko reuna?
Jos renderin reuna on vaikea erottaa paljaalla silmällä, voit hyödyntää tietokoneen tarkkuutta tässä asiassa. Voit kahdentaa renderöitävän kuvan ja koittaa saada reunat selvemmiksi esimerkiksi:
Silloin voit valita renderin tällä tasolla ja valita sen jälkeen alkuperäisen kuvan. Jos nyt leikkaat valinnan, Gimp leikkaa alkuperäisestä kuvasta renderin.
Mitä pidit? Kerro toki!

-Peltzi

Takaisin oppaisiin | Takaisin pääsivulle

Palautetta otetaan mieluusti vastaan. Jaa ajatuksesi täällä.
© Peltzi. All rights reserved.

Sivuelementti Peltzi
7213
Suomi English
Sivuelementti